Menu Zavřeno

Tyto potraviny se nikdy nezkazí

Tyto potraviny se nikdy nezkazí

Stále vyhazujeme příliš mnoho jídla. Víme to všichni, a přesto to děláme. Přitom existují některé potraviny, které nepodléhají zkáze, proto by neměly skončit v koši na odpadky ani po uplynutí doby použitelnosti uvedené na obalu výrobku.
Následující potraviny se nikdy nezkazí. Používají se, aby díky jim získaly jiné potraviny delší trvanlivost. Zde je pět potravin, u kterých není potřeba hledět na datum spotřeby.

Med

Med má trvanlivost takřka na „věky“. Je vhodné jej uskladnit na suchém a chladném místě. Může se stát, že starší med někdy nakonec začne krystalizovat a ztuhne. Jeho původní vlastnosti mu lze opět navrátit jeho opakovaným zahřátím. Největší pozornost věnujte tomu, aby se to sklenice s medem nedostaly cizí látky, jako jsou například kousky pečiva nebo másla. Právě cizí látky zapříčiní to, že se med zkazí.

med se nekazí

* Foto : Samotrebizan / 123RF

Rýže

S výjimkou hnědé a dlouhozrnné rýže můžete i zde datum minimální trvanlivosti klidně ignorovat díky jejímu zvýšenému obsahu tuku v ní obsaženém. Divoká rýže, jasmínová rýže i rýže basmati, mohou být suché uskladněny ve vzduchotěsně nádobě prakticky navždy. Nezkazí se, to je obrovská výhoda, protože rýže je důležitým jídlem pro většinu světové populace.

trvanlivost rýže

* Foto : Zhekos / 123RF

Cukr

Také datum minimální spotřeby na balení s cukrem nemá smysl. Bakterie se nemohou vyživovat od samotného čistého cukru. Proto cukr nepodléhá zkáze, nezkazí se. Nicméně, cukr by měl být skladován na chladném a suchém místě v dobře uzavřené nádobě. Cukr je mimo jiné používán i jako konzervační přípravek, například při vaření marmelád.

cukr se nezkazí

* Foto : docer2000 / 123RF

Sůl

Také sůl patří do skupiny potravin, které se nikdy nezkazí. Podobně jako cukr však může sůl zhrudkovatí, když nebude skladována na suchém místě. I přes to, že zhrudkovatí, zůstane sůl vždy jedlá a neovlivní to nijak její chuť. Jako životně důležitá látka tak může být používána vždy.

sůl konzervuje a nezkazí se

* Foto : Kate / Flickr

Kukuřičný škrob

Kukuřičný škrob se nikdy nezkazí, pokud bude vhodně uskladněn v suchu. Je vhodný na vaření a pečení, často je používán k zahušťování omáček a polévek. Kukuřičný škrob má neomezenou trvanlivost, proto nemusí být vyhozen ani po uplynutí doby trvanlivosti uvedené na obalu.

kukuřičný škrob nepodléhá zkáze

* Foto : Sunset Alliance / Flickr

* Foto : klimkin / Pixabay