Těchto 25 potravin může pomoci předcházet rakovině a měli byste je začít jíst právě teď!

Předcházet rakovině můžete i pomocí běžných potravin

Každému onemocnění je lepší předcházet, než jej následně dlouhodobě a mnohdy složitě velmi léčit. Toto doporučení platí neplatí jen pro běžné nemoci, jako je nachlazení nebo chřipka. V dnešní době jsou onkologická onemocnění zmiňována v médiích celkem často. Předcházet rakovině je možné pomocí běžně dostupných potravin. Avšak ani příroda není všemocná, proto nezanedbávejte preventivní lékařská vyšetření a každý problém co nejdříve konzultujte se svým ošetřujícím lékařem, který případně doporučí další postup a léčebnou strategii. Podívejme se na některé z potravin nyní podrobněji.

potraviny mohou pomoci předcházet rakovině

Foto: © Samphotostock.cz / lightsource

Olivový olej

Olivový olej má schopnost zabíjet rakovinné buňky. Látka zvaná oleokantál se nachází v extra panenském olivovém oleji pomáhá předcházet rakovině. Říká se, že má schopnost roztrhat membrány lyzozomů rakovinných buněk. Roztržením membrány olivový olej pomáhá uvolňovat enzymy z buněk a následně ničit celé buňky. Ve skutečnosti olivový olej ničí rakovinné buňky za pouhých 30 minut. Mnoho vědců zabývajících se rakovinou zkoumá vlastnosti olivového oleje ve snaze replikovat proces, který používá ke zničení rakovinných buněk. Vaření s olivovým olejem může zabránit mnoha formám rakoviny.

Česnek

Studie prokázaly, že konzumace velkého množství česneku může snížit pravděpodobnost vzniku střevní rakoviny. Navíc se zdá, že česnek má protirakovinné vlastnosti, které mohou snížit riziko rakoviny slinivky břišní, prsu a jícnu. Česnek obsahuje silné antioxidanty, které pomáhají odplavit potenciálně karcinogenní odpady z těla, čímž pomáhá jako přírodní prevence proti rakovině. Je také známo, že česnek ničí bakterie žaludku, které způsobují vředy. Snížením rizika žaludečních vředů se snižuje i šance na vznik rakoviny žaludku.

Avokádo

Avokádo je považováno za super protinádorové jídlo. Obsahuje mnoho typů antioxidantů, vitamínů a dalších fytochemikálií, u kterých bylo zjištěno, že mají příznivé vlastnosti v boji proti rakovině. Avokádo obsahuje karotenoidy, jako je alfa-karoten, beta-karoten a zeaxanthin, které mají schopnost snižovat šance na rozvoj rakoviny prsu, rakoviny krku a rakoviny prostaty. Avokádo také obsahuje lutein, který snižuje riziko rakoviny u žen. Obsahuje také kyselinu olejovou, která podle několika studií snižuje riziko vzniku několika forem rakoviny. Avokádo má také vysokou hladinu antioxidantu nazývaného glutathion, který detoxikuje tělo a zabraňuje růstu rakovinných buněk. Mezi další složky avokáda, které snižují riziko rakoviny, patří draslík, vitamin B6, vitamin K a folát.

Houby

Několik druhů hub má příznivé protirakovinné vlastnosti. Houba Reishi má schopnost zpomalit růst rakovinných buněk a může pomoci předcházet rakovině plic, prsu, prostaty a konečníku. Houba Maitake může blokovat růst maligních buněk a zabránit rakovině prsu a plic. Houba Turkey Tail může zničit viry spojené s rakovinou děložního čípku. Některé houby se obvykle zpracovávají tak, aby vytvořily patentované léky a doplňky pro prevenci a léčbu rakoviny, zatímco jiné se prostě jedí jako jídlo pro pacienty s rakovinou.

Brokolice

Brokolice obsahuje látku zvanou sulforaphane, která má vlastnosti bojující proti rakovině. Díky této látce má brokolice schopnost zlepšit hladinu ochranných enzymů v těle, což snižuje riziko rakoviny. Brokolice může také pomoci zbavit tělo chemikálií, které způsobují rakovinu. Sulforaphane obsažený v brokolici může také pomoci zničit kmenové buňky, které vedou k růstu různých nádorů.

Otrubové cereálie

Otruby obsahují velké množství vlákniny. Bylo zjištěno, že vláknina je vysoce účinná pro snižování rizika rakoviny tlustého střeva a dalších forem rakoviny, které mohou nastat v důsledku obezity. Vysoké hladiny vlákniny v otrubových cereáliích snižují pravděpodobnost výskytu rakovinných výrůstků v zažívacím traktu. Vláknina v otrubách dodává stěnám tlustého střeva objem a chrání zažívací systém před látkami, které mohou způsobit, že rakovinové nádory budou růst ve střevech. V nich obsažená látka zvaná butyrát má široké spektrum kladného působení na orgaismus. Tato látka má za následek odrazování růstu střevních nádorů a dovede v určité míře předcházet rakovině.

Zelí

Pravidelné konzumaci zelí je připisováno snížení rizika rakoviny tlustého střeva a mnoha dalších forem rakoviny. Některé rostlinné chemikálie nalezené v zelí mají schopnost chránit lidské tělo před škodlivými volnými radikály, které mohou způsobit rakovinu. Bioflavonoidy jsou chemické sloučeniny, které jsou hojné v košťálové zelenině, jako jsou zelí. Bylo zjištěno, že tyto chemikálie snižují riziko rakoviny prsu o téměř 50 procent. Zelí může také pomáhá rozložit estrogen rychleji. Vysoká hladina estrogenu byla spojena s rakovinou prsu a rakovinou vaječníků a snížením koncentrace tohoto hormonu zelí pomáhá předcházet těmto formám rakoviny.

Losos

Studie zjistily, že konzumace více ryb může snížit vaše šance na rozvoj rakoviny související s krví, jako je myelom, lymfom a leukémie. Mastné kyseliny v lososa byly také spojeny s nižším rizikem karcinomem endometria spojeným s rakovinou dělohy. Losos je také bohatý na vitamín D, který má schopnost snížit riziko rakoviny prsu a rakoviny tlustého střeva. Bylo zjištěno, že vitamin D v lososa má schopnost zastavit růst rakovinné tkáně blokováním toku krve v nádoru.

Para ořechy

Para ořechy (Brazil Nuts) obsahují stopové množství selenu, což je minerál, který má vlastnosti proti rakovině. Selen bojuje s rakovinnými buňkami tím, že je způsobí sebezničení a zabití. Může také pomoci opravit DNA buněk, které jsou v procesu mutace, a tím zabránit vývoji rakovinových nádorů. Selen v para oříšcích je zvláště účinný při snižování rizika rakoviny prostaty u mužů. Ořechy se doporučují jako jídlo pro pacienty s rakovinou, protože studie ukazují, že mohou zvrátit destrukci některých buněk.

Citrony

Citrony jsou plody citronovníku a obsahují vitamín C, u kterého bylo zjištěno, že má vynikající vlastnosti v boje proti rakovině. Studie prokázaly, že pravidelná konzumace citronů může pomoci snížit riziko rakoviny žaludku, rakoviny krku a rakoviny úst až o padesát procent. Bylo zjištěno, že vlastnosti citronů bojujících proti rakovině jsou výraznější u čerstvých citronů plodů než u zpracovaných nebo práškových citronů.

Borůvky

Borůvky jsou známé tím, že jsou jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů, které jsou skvělé pro prevenci rakoviny. Některé formy rakoviny jsou obvykle způsobeny nestabilními sloučeninami, které se nazývají volné radikály, které mohou ničit buňky těla a způsobit nádorový růst. Antioxidanty v borůvkách mají schopnost tyto volné radikály neutralizovat a bránit rozvoji rakoviny.

Artyčoky

Artyčoky obsahují látku zvanou silymarin, která má vlastnosti bojující proti rakovině. Silymarin je silný antioxidant a studie prokázaly, že má schopnost zabránit rakovině kůže. Jako jídlo pro pacienty s rakovinou se artičoky nejlépe připravují napařením nebo vařením. Jiné způsoby přípravy mohou vést ke zničení antioxidantů v zelenině.

Kiwi

Kiwi obsahuje složky, které mohou zabránit mutaci genů. Růst nádorů je často výsledkem genové mutace, a to může být sníženo sloučeninou zvanou glutathion, která se nachází v kiwi. Kiwi obsahuje také lutein, chemickou látku, u které bylo zjištěno, že snižuje riziko rakoviny prostaty a rakoviny plic. Kiwi má čtvrtou nejvyšší hladinu antioxidantů, které mají vlastnosti zabraňující rakovině.

Source