Menu Zavřeno

Brzo již nemusí být na světě žádná káva varuje organizace Fairtrade

Brzo již nemusí být na světě žádná káva varuje organizace Fairtrade

Káva je pro mnoho lidí tradičním nápojem, bez kterého si nedovede představit začátek nového dne. Ať už je voňavý šálek čerstvě kávy připraven v kvalitním přístroji na espresso, kávovaru či džezvě, pro mnohé je to tradiční a zažitý ranní rituál.

Po celém světě se každý den vypije asi 2,25 miliardy šálků kávy. V sousedním Německu byla v roce 2015 spotřeba kávy 6,5 kg na jednoho obyvatele. V  České republice je roční spotřeba kávy 4,3 kg na osobu. Mezi největší spotřebitele kávy se řadí Finsko s více než 12 kg na osobu a rok.

káva na stole

* Foto: hlorgeksidin / 123RF

Ale nyní musí všichni milovníci kávy zbystřit. Fairtrade Australia & New Zealand sestavil společně s „Climate Institute“ zprávu o rizicích klimatických změn a jejich důsledcích na kávové boby. Výsledky studie jsou alarmující: Do roku 2050 mohou být plantáže pro pěstování kávy jen na polovině současné plochy, do roku 2080 mohou divoké kávovníky dokonce zcela vyhynout.

Změna klimatu

Pěstování kávy trpí bohužel již dnes vlivem rostoucích teplot. Sucho a škůdci oslabují kvalitu kávových zrn. V zemích jako je Kolumbie a Etiopie, které jsou na vývozu kávy závislé, se do roku 2050 předpokládá průměrný teplotní nárůst o více než dva stupně Celsia. Brazílie, která je největší producent kávy na světě a celosvětově vyprodukuje zhruba čtvrtinový podíl, ztratila v roce 2014 již třetinu úrody v důsledku sucha.

Pro pěstitele kávy budou ale podmínky vždy mnohem obtížnější. Budou muset přejít s pěstováním do výše položených oblastí, aby se vyhnuli rovníkovému teplu na teplotně stabilnější místa a změnit kulturu pěstování. Nicméně většina z nich jsou drobní zemědělci, kterým ale schází potřebné finanční prostředky, aby se přizpůsobili novým okolnostem.

sklizeň kávových bobů

* Foto: coffeemanagement / Flickr

Změna klimatu může mít rovněž negativní dopad na fyzické a duševní zdraví pracovníků na plantáži. Velké kávové společnosti musí vstoupit do hry a pomoci drobným zemědělcům.

Pro všechny milovníky kávy musí podpořit zemědělství bez emisí, zajistit spravedlivý obchod a rovné podmínky pro zemědělce a obchodníky – jinak už brzo nemusí být k dostání žádná káva.

* Zdroj: Fairtrade * Foto: Cliff N / Flickr