Menu Zavřeno

12 potravin které by neměly být skladovány v lednici

12 potravin které by neměly být skladovány v lednici

Ne vše zůstane v lednici déle čerstvé. Ukážeme vám potraviny, které nemají v chladničce své místo. Trvanlivost potravin prodloužíte jejich správným skladováním.

Avokádo

avokádo

Foto: bedolaga / 123RF

Avokádo byste měli skladovat v lednici, jen pokud jste koupili velmi měkké. Peckoviny obecně totiž dozrávají nejlépe při pokojové teplotě. Skladování v lednici tento proces zastaví.

Citrony

citrony

Foto: alozar / 123RF

Tak ještě jednou, kde rostou nejčastěji citrusové plody? Přesně, v teplých krajích. Zvláště citrony nemají rády chlad. Měly by se skladovat volně a při pokojové teplotě – v ideálním případě při teplotě kolem 16 °C.

Rajčata

rajčata

Foto: samotrebizan / 123RF

Rajčata rychle ztrácejí v chladničce své aroma. V chladu je zastaven proces přirozeného dozrávání. Rajská jablíčka v lednici moučnatí a mohou začít rychle plesnivět. Nejlépe se jim bude dařit na suchém a větraném místě při nižší pokojové teplotě kolem 15 °C.

Chléb

chléb

Foto: cukmen / 123RF

V lednici vysychá chléb mnohem kratší dobu. Dobré uskladnění pečiva je v pravidelně čištěném chlebníku (nejlepší je z hlíny). Drobky ze starého pečiva podporují rychlé plesnivění.

Med

med

Foto: samotrebizan / 123RF

V chladnu začne med velmi rychle krystalizovat. Nejlepší je ho skladovat při pokojové teplotě. Těsně uzavřený, chráněný před světlem a bez nečistot (máslo, drobky, atd.) vydrží med prakticky věčně.

Brambory

brambory

Foto: cukmen / 123RF

Ano, brambory by neměly být skladovány v teple. Lednice není přesto správné místo pro hlízy. Brambory potřebují dobré větrání a tmu, nejlepší je brambory uskladnit do děrované přepravky vyložené novinovým papírem v chladném sklepě.

Káva

káva

Foto: olegator1977 / 123RF

Mnoho lidí uskladňuje kávu v lednici, aby jim co nejdéle vydržela. Skutečně tam neztrácí jen svoji chuť a vůni, ale absorbuje do sebe také všechny nepříjemné pachy. Z takto znehodnocených kávových zrn bude složité připravit výborné espresso.

Olivový olej

olivový olej

Foto: samotrebizan / 123RF

Olivový olej máslové konzistence nebo zakalený olej nechce nikdo. Přesně takový ale bude, pokud bude uchováván v lednici. Olivový olej má být chráněn před světlem ve skříni, kde si udrží několik týdnů svoji konzistenci a další dobré vlastnosti.

Bazalka

bazalka

Foto: jk1991 / 123RF

Chcete Vaši bazalku nebo jiné středomořské bylinky zničit jak nejrychleji je to možné? Pak byste ji měli dát do lednice, protože tam listy zvadnou v prvním okamžiku a okamžitě také ztratí svoji chuť. Mimochodem také průvan bazalce příliš nesvědčí.

Banány

banány

Foto: bedolaga / 123RF

Na banánech se začnou v lednici rychleji dělat hnědé fleky z důvodu teplotního šoku z chladu v tkáni. Banánům je nejlépe na suchém místě při pokojové teplotě.

Česnek

česnek

Foto: avatap / 123RF

Česnek nepatří do lednice – a to nejen proto, že intenzivně voní. Ve vlhku začíná česnek klíčit, plesnivět a bude gumovitý.

Cibule

červená cibule

Foto: nenovbrothers / 123RF

Stejně jako česnek jsou cibule v lednici jako ve špatných rukou. Kazí se tam mnohem rychleji, než v hliněné nádobě při teplotě místnosti.

* Foto: Alexas / Pixabay